Kurs kulinarny – warsztaty nie tylko dla amatorów

Kurs kulinarny – warsztaty nie tylko dla amatorów

Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to znakomita droga do pozyskania przydatnych umiejętności – przyswojenie sobie właściwych technik produkcyjnych oraz tajników rozmaitych przepisów czy po prostu nauczenie się podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z kursu kulinarnego? Kurs kulinarny – nie tylko dla początkujących Zdolności gotowania nie zdobywa się od razu – szef kuchni poświęca wiele czasu na poznanie skomplikowanych receptur oraz doskonalenie swoich kwalifikacji. Jeśli chcesz pójść w ślady najlepszych, zapisz się…

Więcej

Zapisz się na kurs gotowania i poznawaj tajniki kuchni

Zapisz się na kurs gotowania i poznawaj tajniki kuchni

Samodzielne przygotowanie potraw w domowym zaciszu ma dużo plusów. Najważniejszym z nich jest zwłaszcza oszczędność pieniędzy – stołowanie się u siebie jest w większości wypadków dużo tańsze aniżeli regularne korzystanie z usług restauracji. Nie bez znaczenia jest także duma będąca następstwem przygotowania dania osobiście – zwłaszcza, jeśli częstujemy nim gości albo domowników. Nie sposób nie pamiętać również o tym, iż pichcąc osobiście wiemy dokładnie, co trafia na nasze talerze, a to jest niezmiernie istotne w…

Więcej

Smaczna tradycyjna zupa – barszcz czerwony na zakwasie

Smaczna tradycyjna zupa – barszcz czerwony na zakwasie

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to danie wyłącznie na święta, którą podajemy najczęściej w czasie Wigilii albo ważnych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domach, w których tradycja jedzenia dwudaniowych obiadów nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz także jako uzupełnienie do wielu potraw. Barszcz czerwony – danie wszechstronne Wydaje się, iż barszcz czerwony to prosty do przygotowania wywar z buraków, który raczej nie jest dość…

Więcej

Szybka kawa wysokiej jakości – kapsułki do ekspresu

Szybka kawa wysokiej jakości – kapsułki do ekspresu

Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki ciepłej, aromatycznej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy mocnej kawie relaksujemy się też z przyjaciółmi, podjadając desery galeriach handlowych i plotkując o współpracownikach czy dyskutując o najświeższych wydarzeniach w polityce. Napój ten jest nam znany od setek lat, ale nadal pijemy go na ogół w dwóch wersjach: z mlekiem lub bez. Dlaczego? Bo tak jest najszybciej i najwygodniej. Kapsułki…

Więcej

Ekologiczne przetwory – co znajdziesz na ich etykiecie

Ekologiczne przetwory – co znajdziesz na ich etykiecie

Od szybkiego rozkwitu branży żywieniowej, który rozpoczął się na początku XX wieku, wyroby konsumowane przez nas codziennie zaczęto standardowo wypełniać różnorodnymi substancjami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Ale wraz z rosnącą świadomością odbiorców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oni artykułów wyprodukowanych z żywności eko. Eko żywność – mniejsza zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów Aby konkretny wyrób trafiający na półki sklepowe w…

Więcej

Ciesz się pyszną kawą co dnia – o kapsułkach pasujących do Dolce Gusto

Ciesz się pyszną kawą co dnia – o kapsułkach pasujących do Dolce Gusto

Ekspresy do kawy oparte na systemie Nescafe Dolce Gusto na dobre wtopiły się w krajobraz naszych kuchni. Urzekła nas nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają nieograniczony dostęp do smacznych gatunków kawy. Miłośnicy tego napoju z czasem zrozumieli, iż nie chcą się ograniczać tylko do oferty jednego producenta, toteż na rynku błyskawicznie powstał powstało zapotrzebowanie na kapsułek do ekspresu Nescafe Dolce Gusto. Odpowiedziało na niego kilka firm, które zaczęły powoli…

Więcej

Najpopularniejsze soki z kiszonych warzyw

Najpopularniejsze soki z kiszonych warzyw

Kwaszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże często wymienia się też ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej spotykana jest na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową żywnością. Redukuje poziom choresterolu i działa bakteriobójczo – sok z kapusty kiszonej W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał chyba każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę na…

Więcej

Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

W sałatce, w zupie, na kanapce bądź jako dodatek do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni konsumujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, ponieważ kiszone warzywa są tak samo zdrowe, co smaczne. Jak przygotować ogórki kwaszone? Kwaszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest niezmiernie proste. Używa się do tego dużych kamiennych garnków albo beczułek z drewna, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Następnie kładzie się je…

Więcej

Chcesz być zdrowy? Spożywaj regularnie kapustę kiszoną!

Chcesz być zdrowy? Spożywaj regularnie kapustę kiszoną!

Jedyny w swoim rodzaju smak kapusty kiszonej jest ważną częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem wielu potraw i statystyczny Polak dość często kładzie ją na stole. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kwaszona to wyjątkowo zdrowe pożywienie. Kiszona kapusta – dlaczego należy jeść? Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bowiem te dwie nazw stosuje się na zmianę, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które powstało za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na kilkumiesięczne przechowywanie strawy….

Więcej

Ciastka i pieczywo od Piekarni Pochopień

Ciastka i pieczywo od Piekarni Pochopień

Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych stworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Podtrzymywanie tradycji rodziny i poszanowanie wartości odróżnia Piekarnię Pochopień od konkurencji, stawiając ją na czele krakowskich firm piekarniczych. Wyznacznikiem tego jest lokalizacja mieszczącego się na ulicy…

Więcej
1 2