Zobacz, gdzie kupić sok z kapusty kiszonej.
Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, do tej pory mniej lubiane warzywa i owoce. Pisząc o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie można nie wspomnieć także o napojach takich jak kombucza, maślanka czy różnego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu organizmowi witaminy niezastąpione dla jego poprawnego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich znajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo substancji wpływających dobroczynnie na nasze samopoczucie. Kluczowym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty bądź inny kiszonek to także kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K oraz wysokie stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonych buraków – dlaczego trzeba go spożywać?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Dodatkowo nagromadzenie witamin polepsza funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak np. refluks czy wrzody dwunastnicy. Działają one również osłonowo w trakcie leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]