Dowiedz się, gdzie zamówić barszcz czerwony z butelki.
Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to danie wyłącznie na święta, którą podajemy najczęściej w czasie Wigilii albo ważnych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domach, w których tradycja jedzenia dwudaniowych obiadów nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz także jako uzupełnienie do wielu potraw.
Barszcz czerwony – danie wszechstronne
Wydaje się, iż barszcz czerwony to prosty do przygotowania wywar z buraków, który raczej nie jest dość pożywnym daniem. Lecz właśnie jego kwaskowaty, a jednocześnie lekko słodkawy aromat powoduje, że doskonale współdziała on z odmiennymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy preferują w nim kawałki kiełbasy, jajo i kartofle, inni zalewają nim uszka z mięsem, grzybami lub kapustą. Barszcz czerwony to klasyczne posiłek obiadowe, ale też wyśmienita przekąska lub kolacja na ciepło – gorący kubek tej zupy cudownie podkreśli smak bułki drożdżowej z kapuścianym farszem czy chrupkiego krokieta z pieczarkami.
Trzeba zaakcentować, iż barszcz czerwonynie jest zupą zbyt kaloryczną, o ile nie został zabielony śmietaną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, jak również wiele żelaza, i z tej przyczyny poleca się je osobom cierpiącym na anemię. Tymczasem ze względu na to, że bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie najczęściej zjada się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej wyrazisty smak
Nie ma kanonicznego przepisu na barszcz czerwony – każdy kucharz stosuje swoje ulubione dodatki i odmiennie doprawia to danie. Niektórzy lubią pikantny barszcz z dużą ilością pieprzu, inni wsypują do niego odrobinę cukru, żeby podkreślić naturalną słodkość buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeżeli przygotowuje się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a dodatkowo zawiera więcej istotnych składników odżywczych. Zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przygotowywać samemu, jednak proces fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa co najmniej tydzień. Jeśli jednak nieoczekiwanie najdzie cię ochota na to danie, w żadnym wypadku nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie albo przez internet.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]