Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Dowiedz się, gdzie zamówić sól kłodawską niejodowaną.

Składnikiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie zalety ma sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego warto wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Cechy różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który świetnie wzbogaca smak potraw. Choć nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (nieprzekraczające 6 g w ciągu 24 godzin) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych pierwiastków i minerałów, takich jak wapń, selen czy magnez, a zarazem nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale uwydatnia smak dań i jest dostępna zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – używana nie tylko w branży spożywczej

Sól kłodawska natomiast to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i jest wspaniałym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest cennym źródłem magnezu, wapnia czy cynku, a więc składników niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, tym samym nie traci swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]