Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

Ogórki kiszone w folii kupisz na artmankiszonki.pl.

W sałatce, w zupie, na kanapce bądź jako dodatek do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni konsumujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, ponieważ kiszone warzywa są tak samo zdrowe, co smaczne.

Jak przygotować ogórki kwaszone?

Kwaszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest niezmiernie proste. Używa się do tego dużych kamiennych garnków albo beczułek z drewna, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Następnie kładzie się je na nie mniej niż czternaście dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy mniej kwaśnych smaków mogą oddać się spożyciu kwaszonki już po paru dniach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W bazowej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dodaje się koper i czosnek, jednakże smak kiszonych ogórków można podkręcić także innymi przyprawami, np. liśćmi czarnej porzeczki, ziarnami czarnego pieprzu bądź kawałkami marchwi. Naturalnie nie każdy ma czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, żeby samodzielnie zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada także piwnicę albo spiżarkę, w której może przechowywać żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to jednak, iż trzeba zrezygnować z ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy nabyć je w markecie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, tj. w kubełkach czy w workach foliowych, które bez trudu da się schować w lodówce.

Jakie witaminy i składniki odżywcze spożywamy wraz z kwaszonymi ogórkami?

Od setek lat powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa korzystnie oddziałują na ludzki organizm. Dzieje się tak, ponieważ razem z kwaszonkami konsumujemy pożyteczne kultury bakterii, które obniżają pH przewodów pokarmowych oraz dobrze oddziałują na ich florę, usprawniając tym samym trawienie. Ale to nie wszystko! Ogórki kiszone są nietuczące (to zaledwie 12 kilokalorii na 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, K1 i C, a także sporo minerałów koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, to np. magnez, żelazo, wapń, fosfor czy miedź. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeśli nie odpychają kwaśne smaki, nie trzeba wylewać jej po zjedzeniu kiszonek, tylko dodać ją do zupy ogórkowej lub wypić, ponieważ w trakcie kwaszenia mikroelementy przedostają się po części do soku. Warto jednakże zaznaczyć, na kwaszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się wszak pokaźna ilość soli.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]