Zamów ekologiczny sok z buraków kiszonych.
Kwaszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże często wymienia się też ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej spotykana jest na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową żywnością.
Redukuje poziom choresterolu i działa bakteriobójczo – sok z kapusty kiszonej
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał chyba każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu całej kapusty często przynosiły swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, tłumacząc, że napój jest kwaskowaty, jednakże niezwykle zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to autentyczna bomba witaminowa! Ma on w składzie bardzo duże ilości witaminy K, A, C oraz E, a także przeróżne minerały, jak np. żelazo, sód oraz magnez. Wielu ludzi miewa trudności z przywyknięciem do cierpkiego posmaku tego soku, niemniej jednak zaleca się pić go systematycznie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, usuwa toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty poleca się też anemikom. Naturalnie, nawet tak zdrowego produktu nie warto nadużywać – wystarczy wypijać mniej więcej 1 kubeczek soku dziennie.
Sok z kiszonych buraków ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne
Sok z kiszonego buraka jest kolejnym popularnym sokiem, którego używamy od zawsze do gotowania, a który konsumujemy też jako przekąskę. W jego składzie znajduje się mnóstwo witamin i ma własności antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok ten podnosi odporność organizmu: obniża ciśnienie, korzystnie wpływa na przemianę materii, a przy tym wyostrza koncentrację. Pomimo że buraki charakteryzują się sporą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez cukrzyków. Nie zaleca się jednak jego spożycia przez osoby cierpiące na reumatyzm bądź choroby nerek, jak również paniom karmiącym piersią oraz w ciąży.
Jeżeli nie posiadasz umiejętności, by przygotować soki z kiszonek samemu, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, iż takie soki należy magazynować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]