Chcesz być zdrowy? Spożywaj regularnie kapustę kiszoną!

Sprawdź, gdzie kupić ekologiczną kapustę kiszoną.

Jedyny w swoim rodzaju smak kapusty kiszonej jest ważną częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem wielu potraw i statystyczny Polak dość często kładzie ją na stole. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kwaszona to wyjątkowo zdrowe pożywienie.

Kiszona kapusta – dlaczego należy jeść?

Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bowiem te dwie nazw stosuje się na zmianę, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które powstało za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na kilkumiesięczne przechowywanie strawy. Drobniutko posiekane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez wiele miesięcy w efekcie zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś spożywanie kapusty kwaszonej pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych minerałów czy witamin, których pozyskanie zimą było znacznie bardziej skomplikowane niż współcześnie. A wypada zaznaczyć, że kwaszona kapusta posiada sporo substancji, które są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, a także witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się także inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B5, B1). Ponadto, kwaszona kapusta to źródło m.in. wapnia, fosforu oraz błonnika pokarmowego. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, zatem poleca się jej spożycie osobom pragnącym odchudzić się.

Kwaśnica, kapuśniak, bigos – nie byłoby ich bez kwaszonej kapusty

Kiszona kapusta na naszych talerzach pojawia się jako przystawka do dań, jak i jako główny ich składnik. Na surowo przeważnie spożywa się ją w formie surówki z cebulką lub marchwią, która pasuje do potraw z kartofli i ryb, a rzadziej na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To także składnik, który wyśmienicie komponuje się z grzybami oraz mięsem, stąd używa się jej w farszu do pasztecików, pierogów czy łazanek. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie mielibyśmy tradycyjnych polskich dań jak kapuśniak, bigos czy góralska kwaśnica.

Właściwie każdy szef kuchni ma swój przepis na kwaszoną kapustę, jednakże dzisiaj sporadycznie zakwasza się ją w domu, bo nie ma już potrzeby gromadzenia pożywienia na zimę. Kiszoną kapustę w dużych oraz małych pojemniczkach bez przeszkód nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kiszoną.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]